• Zo vermijd je een burn-out


  14 April 2009

  Steeds meer mensen krijgen een burn-out. Er zijn tal van oorzaken waarbij een hoge werkdruk hoog op het lijstje staat.

  We geven je een paar tips waardoor je fysiek en mentaal beter in je vel zit en je makkelijker door zware tijden heenkomt!

  Als je taak per taak afwerkt, kun je je beter concentreren. Werk je aan verschillende tegelijkertijd, ondervind je meer stress en vergeet je makkelijker dingen.

  Begin elke ochtend dan ook met een lijstje te maken van taken die je die dag wilt doen. Zorg ervoor dat je doelen realistisch zijn, onafgewerkte lijstjes zorgen enkel voor meer stress.

  Negatieve kantjes

  Leer er mee te leven dat je niet voor iedereen goed kunt doen. Je moet af en toe aan jezelf denken en voor jezelf op te komen. Als dus iemand vraagt werk over te nemen, zeg dan eens nee.

  Iedereen heeft zijn negatieve kantjes, ook jij. Leer dat te accepteren. Je eigenwaarde hangt niet af van wat anderen van je denken. Sterker nog, het is zonde als je de verantwoordelijkheid over hoe jij je voelt aan anderen geeft!

  Sporten

  Door je drukke leven kun je soms te lang stilstaan bij onbenulligheden. Bepaal voor jezelf wat belangrijk is in je leven en zorg ervoor dat je hier af en toe tijd voor vrij maakt.

  Een goedkope feel good truc: sporten! Als je intensief beweegt, maak je bepaalde gelukshormonen aan. Deze zorgen ervoor dat je je beter en energieker voelt na het sporten.

  Schuldgevoelens

  Je leven bestaat uit meer dan verplichtingen alleen. Zorg ervoor dat je meerdere keren per week dingen doet die je leuk vindt. Ga iets drinken met vriendinnen of lees een goed boek. Eis deze momenten voor jezelf op en noteer ze in je agenda. En het belangrijkste: ban die schuldgevoelens uit je hoofd.

  Als je nergens nog om kunt lachen, kan dit wijzen op een burn-out. Dat betekent dat je moet ingrijpen wil je niet in een depressie raken. Probeer dus dagelijks te lachen, al is het maar om kleine dingen.

  Oplossing

  Niet alles hoeft perfect te gebeuren, niemand heeft bijvoorbeeld in de gaten dat je dekbedhoezen niet zijn gestreken. Durf tevreden zijn met minder, je zal merken dat middelmaat soms ook kan volstaan.

  Voel je dat het niet gaat en je niet lekker in je vel zit? Praat er dan over, na een goed gesprek voel je je vaak opgelucht, waardoor je je meteen beter kan voelen. Blijven de problemen aanhouden, bespreek ze dan met een collega of je baas. Samen kunnen jullie een oplossing bedenken.

Plaats een Recensie/Opmerking