• Werkt een koolhydraatarm dieet echt altijd?


  23 May 2017

  Negen van de tien berichten (en misschien wel 99 van de honderd) over het koolhydraatarme dieet zijn positief. Het koolhydraatarme dieet wordt gezien als een dieet dat werkt. Het heeft haar sporen verdiend in de tijd dat Robert Coleman Atkins (een bekende Amerikaanse arts en dieetgoeroe) zijn boeken naar voren schoof en ons eigenlijk kennis liet maken met de koolhydraatarme gedachte.

  Maar is het nu echt zo dat het altijd werkt om met een koolhydraatarm dieet af te vallen? Of wil het ook wel eens mislukken?

  We gaan je niet dat ene op de 10 of 100 bericht geven dat je misschien verwacht had, want ook dit artikel is in de basis heel lovend over het koolhydraatarme dieet. Maar we moeten wel eerlijk zijn, want elk dieet kan mislukken. Ook een koolhydraatarm dieet.

  Geen discipline

  Een koolhydraatarm dieet is eigenlijk niets meer dan een richtlijn van hoe je gericht af kan vallen. Een koolhydraatarm dieet zal je begeleiden door middel van allerlei recepten. Deze recepten zitten vol met eiwitten en geven je heel veel energie. Door die energie ga je vanzelf nog meer vet verbranden en misschien zelfs wel bewegen (waardoor je nóg meer verbrand!).

  Maar wanneer jij geen discipline hebt en het koolhydraatarme dieet niet serieus de kans geeft, zal het zeker niet lukken om af te vallen. Eigenlijk hetzelfde principe dat je nooit zult leren fietsen als je niet op een fiets gaat zitten…

  Eigenwijs

  Een andere valkuil voor mensen die het niet lukt om met een koolhydraatarm dieet af te vallen, is dat ze eigenwijs zijn. Hoewel een dieet of een boek kan zeggen dat je bepaalde ingrediënten nodig hebt, kun je eigenwijs doen en zeggen dat je wel betere ingrediënten weet.

  Besef je heel goed dat in een koolhydraatarm receptenboek ingrediënten staan met zo min mogelijk enkelvoudige koolhydraten. Wanneer je die recepten opvolgt is er niks aan de hand en eet je weinig van die enkelvoudige koolhydraten. Doe je eigenwijs en kom je aanzetten met je eigen ingrediënten, dan is de kans groot dat die wel veel koolhydraten bevatten. En je snapt dat ze je dan niet gaan helpen om af te vallen.

  Teveel compensatie

  Hetzelfde type mens dat hardlopen compenseert met een zak chips, zal ook falen in een koolhydraatarm dieet. Het is het slag mens dat denkt “ik heb zo goed mijn dieet gevolgd, nu mag ik wel een zak snoep” en vervolgens eigenlijk al het werk van die dag teniet doet door een overkill aan suikers (en dat zijn koolhydraten). Doe je dat dagelijks, dan hebben we het over teveel compenseren. Compenseren houdt niets meer in dan dat je het goede gedrag compenseert met het slechte gedrag. Met andere woorden: alle energie die je dankzij een koolhydraatarm gerecht hebt weten uit te sparen, eet je alsnog op waardoor je gewoon terug bij af bent.

  En dat is heel zonde, want op die manier gaat het je vast en zeker niet lukken om met een koolhydraatarm dieet af te vallen.

  Koolhydraatarm via internet

  Er zijn ook veel mensen die via internet allerlei koolhydraatarme gerechten vinden en die bereiden zonder kritisch te kijken. Helaas staat het internet vol met recepten die wel vol koolhydraten zitten, terwijl ze zeggen van niet. Dat is vaak niet met opzet, want mensen bedoelen het goed. Maar wanneer je een koolhydraatarm gerecht kookt waarbij je sausjes en jus moet gebruiken, op basis van aardappel en rijst, dan weet je eigenlijk dat het niet gaat werken…

  Conclusie

  Er zijn redenen om aan te nemen dat een koolhydraatarm dieet kan mislukken, zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen. Het is echter wel heel duidelijk dat de belangrijkste reden degene is die het dieet volgt. Want de gemeenschappelijker deler ben jij als afvaller. Ja, een koolhydraatarm dieet kan mislukken. Maar je moet er wel heel erg je best voor doen om niet af te kunnen vallen als je alle richtlijnen goed opvolgt.

  De belangrijkste tip die we je op dit moment kunnen geven is dat je altijd kritisch moet zijn. Blijf kritisch kijken naar recepten die je vindt en lees je goed in. Weten waarover je het hebt is namelijk de beste basis om af te kunnen vallen. 

Plaats een Recensie/Opmerking