• Slanke billen door afvalpillen?


  03 February 2009

  Snel een paar kilootjes kwijtraken zonder hongeren of moeilijke oefeningen. Dat beloven de fabrikanten van afslankpillen. Het klinkt erg aanlokkelijk, maar of u er nou zo verstandig aan doet...

  1 Welke soorten zijn er?

  Er zijn afslankpillen op basis van kruiden, algen of zeewier. Er bestaan ook preparaten met een kern van chroom en enzymen of met een grote hoeveelheid cafeïne erin. Verder zijn er supplementen met vezels en zwelmiddelen.

  En vergeet de tabletten gemaakt van thee of azijn niet. En dan zijn er ook nog pillen met een combinatie van deze bestanddelen.

  2 Hoe werken afslankpillen?

  Ga er maar even voor zitten, want ze hebben veel functies. Ze werken laxerend, verbranden vetten, voorkomen vetopname, verhogen de spijsvertering, stimuleren de schildklier, bevorderen de afgifte van groeihormonen, zwellen op in de maag of zijn zelfs eiwitsplitsend. Althans, dat menen de fabrikanten van afslankpillen.

  3 Maar val je er ook echt mee af?

  Tja, sommige pillen zullen echt wel helpen om wat gewicht te verliezen. Maar het effect is vooral toe te schrijven aan het feit dat u minder eet. Wetenschappelijke bewijzen zijn er nooit geleverd, hoewel de makers van de pillen u graag anders doen geloven. De meeste testen zijn namelijk gedaan op dieren en dan vaak in heel hoge doseringen. Of het ook echt werkt bij mensen is dus helemaal niet te zeggen.

  4 Zitten er ook gevaren aan?

  Afslankpillen werken vaak laxerend en dat is schadelijk voor het darmstelsel. Ze kunnen voor hartkloppingen zorgen, een verhoogde hartslag of een hoge bloeddruk.

  Er zijn zelfs afslankpillen - met het middel Ephedra erin - die de dood tot gevolg hebben gehad.

  Het vervelende is dat het om een natuurlijk bestanddeel gaat waardoor veel mensen denken dat het onschadelijk is. Nu zijn pillen met Ephedra alleen nog via de apotheek verkrijgbaar.

  5 En de afslankmedicijnen van de dokter dan?

  Sommige artsen schrijven inderdaad medicijnen voor bij extreem overgewicht. Het middel Xenical zorgt ervoor dat de darmen minder vet opnemen. Ook is er Reductil, dat geeft een verzadigd gevoel en verhoogt de stofwisseling.

  Een ander medicijn, Acomplia, mag inmiddels niet meer worden voorgeschreven omdat het psychiatrische stoornissen, zoals depressie, kan veroorzaken.

  Overigens geldt voor deze medicijnen dat ze alleen helpen als ze onderdeel zijn van een dieettherapie, inclusief minder eten en meer bewegen. En zelfs dan zijn de effecten beperkt; u verliest er maximaal vijf kilo mee.

  6 Is het een goede methode om snel wat gewicht te verliezen?

  Nee, dan nog zijn afslankpillen geen goed idee. Het lichaam gaat hierdoor tijdelijk op ‘spaarstand’ en doet heel zuinig met alle energie (lees: voeding) dat het krijgt. Zodra u weer uw gewone voedingspatroon aanhoudt, gaat uw lichaam extra vet opslaan als buffer voor een nieuwe dieetperiode. Dan zitten de kilo’s er in no time weer aan.

  7 Wat is dan wel dé manier om blijvend gewicht verliezen?

  Onderdruk nu eerst maar even een diepe gaap... De enige goede manier is door gezond te eten en regelmatig te bewegen. Klopt, dat is niet leuk, maar het is wel de enige echte én gezondste manier.

Plaats een Recensie/Opmerking