• De belangrijkste oorzaken van overgewicht


  10 February 2010

  Mensen gaan er vaak ten onrechte vanuit dat de oorzaak van overgewicht ligt in te veel eten en te weinig bewegen. Dit is echter niet zo simpel. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat er meerdere achterliggende redenen kunnen zijn.

  De zeven belangrijkste oorzaken van overgewicht:

  • Weinig slaap

  Te weinig slapen maakt je echt dik. Je lichaam krijgt dan een gebrek aan het natuurlijke hormoon leptin dat je trek, metabolisme en vetverbranding regelt.

  Dit is eigenlijk de stof die jouw hersenen aangeeft dat je verzadigd bent. Indien die stof onvoldoende in je lichaam aanwezig is, dan ga je logischerwijs meer eten. Hierdoor kom je natuurlijk weer aan.

  • Vervuiling

  Ook vervuiling kan overgewicht veroorzaken. Het voedsel dat we eten en de lucht die we inademen bevat verontreinigende stoffen en chemicaliën. De hormonen in ons lichaam worden ontregeld waardoor het risico op overgewicht groter wordt. Een hormoonhuishuiding die in belans is,is dus erg belangrijk.

  • Medicijnen

  Van sommige medicijnen kan je aantal kilo's aankomen. Bijvoorbeeld antidepressiva, anticonceptiepillen, diabetes- en hormoonpillen kunnen overgewicht veroorzaken.

  Helaas kan je uit gezondheidsoverwegingen waarschijnlijk niet zonder deze medicijnen en moet je de bijwerkingen accepteren.

  • Etnische afkomst

  Het klinkt misschien wat raar, maar etniciteit speelt een grote rol in zwaarlijvigheid. Aziaten hebben bijvoorbeeld een kleinere kans om obees te worden dan bijvoorbeeld Afro-Amerikanen en blanken.

  • Oudere mama's

  Slecht nieuws voor de wat oudere mama's. Hoe ouder je bent op het moment dat je voor het eerst een kind op de wereld zet, hoe hoger de kans op overgewicht.

  • Familie en omgeving

  Tijdens je jeugd word je ontegenzeglijk beïnvloed door de levensstijl en eetgewoonten van je familie. Houd hier ook rekening mee bij het opvoeden van je eigen kind. Probeer het goede voorbeeld te geven, want jong geleerd is nog altijd oud gedaan.

  • Genen

  Je genen bepalen ook de mate van zwaarlijvigheid. Het heeft altijd wat met elkaar te maken. Met ouders die aan overgewicht lijden, is de kans groot dat jij ook obees wordt.

  Maar dit betekent niet dat jij maar gewoon je gang mag gaan en hier geen actie tegen kan nemen. Gebruik je genen dus niet als een excuus, maar zorg dat je voldoende gemotiveerd blijft om gezond te eten en te bewegen. Zo geef je obesitas geen kans.

  BRON: Telegraaf.nl

Plaats een Recensie/Opmerking