You are here: Home » News » BAAS over je BLAAS
 • BAAS over je BLAAS


  05 May 2009

  Pijn bij het plassen, buikpijn en continu het gevoel hebben dat u ‘moet’? Dan is blaasontsteking vrijwel zeker de boosdoener. Een typisch en vervelend vrouwenkwaaltje, maar meestal niet ernstig.

  1 Hoe komt het?

  We spreken van een blaasontsteking - cystitis - als de blaaswand en soms ook de urinebuis ontstoken is. In de meeste gevallen is de Escherichia Coli-bacterie de boosdoener.

  Deze bacterie zit bij iedereen in de dikke darm en doet daar nuttig werk: hij remt de groei van schadelijke microorganismen in de darmen.

  Maar zodra de E.coli bacterie buiten de darm terechtkomt, kan het zich hechten aan het slijmvlies van de urinewegen. En door de kleine uitsteeksels aan de celwand van de bacterie, hecht deze zich als klittenband vast.

  2 Werk aan de weerstand

  Als de bacteriën eenmaal in de vagina zijn terechtgekomen, betekent dat niet automatisch dat u blaasontsteking krijgt. Dat hangt af van uw weerstand. Is deze goed, dan is het lichaam sterker dan de bacterie. Is de weerstand laag, dan slaat de bacterie toe.

  3 Woman only?

  Blaasontsteking komt vooral bij vrouwen voor, maar ook mannen kunnen het krijgen. De bacteriën hebben in dat geval de prostaat geïnfecteerd. Vrouwen lopen vijftig keer zoveel risico op het krijgen van een blaasontsteking, omdat bij vrouwen de vagina en de anus dicht bij elkaar liggen.

  Hierdoor kunnen bacteriën uit de darm eenvoudig bij de vagina komen en het slijmvlies besmetten. Ook hebben vrouwen een kortere urinebuis waardoor bacteriën makkelijk binnendringen.

  Zodra een vrouw seksueel actief wordt, stijgt het risico op blaasonsteking en ook zwangere vrouwen krijgen vaker blaasonsteking.

  4 Veel water, veel plassen, geen suiker

  Een branderig gevoel bij het plassen, veel aandrang en een zeurderige pijn in de buik zijn vaak de klachten. U kunt dan allerlei huis-tuin-en-keuken middeltjes gebruiken om er vanaf te komen. En ook al is er geen wetenschappelijk bewijs voor, kan het nooit kwaad om ze uit te proberen:

  Door goed ‘uit te plassen’ wordt de blaas geleegd, waardoor er geen bacteriën achterblijven die zich kunnen vermenigvuldigen. Maar hoe lang u ook op het toilet blijft zitten, er blijft altijd zo’n 20 ml urine achter.

  Omdat het plassen zoveel pijn doet, is de verleiding groot om minder te gaan drinken. Probeer toch te blijven drinken, om bacteriën die in de blaas achter blijven, zoveel mogelijk ‘weg te spoelen’.

  Drink geen dranken die veel suikers bevatten, daar is de E.coli bacterie gek op.

  Ga zo snel mogelijk na de seks naar het toilet.

  Veeg na het toiletbezoek van voor naar achteren. Door andersom te vegen bestaat de kans dat bacteriën rondom de anus naar de vagina worden overgebracht.

  5 Blaasbessen

  Een huismiddeltje waarvan wel is bewezen dat het echt werkt, is cranberry. Dit besje legt een soort filmlaagje op het slijmvlies van de blaas, waardoor de bacterie zich niet kan nestelen.

  Cranberry’s zijn nogal zuur, maar gelukkig zijn ze ook verkrijgbaar in tabletvorm (Optimax Cysticare one-a-day Time Released, 30 stuks €14,95, A. Vogel Cranberry Monarda, 30 stuks € 14,95, Roter Blaas, 30 tabletten € 12,59).

  6 Naar de dokter?

  Houden de klachten langer dan een week aan, ga dan naar de huisarts, want door te lang met een blaasontsteking door te lopen, bestaat er een kleine kans dat de infectie zich uitbreidt naar de nieren of het nierweefsel.

  De huisarts kan door middel van een eenvoudige urinetest zien of er sprake is van blaasontsteking. Als dit het geval is, wordt er meestal een antibiotica-kuur voorgeschreven, waarmee u in de meeste gevallen met een paar dagen van de pijn en het ongemak af bent.

  7 Of naar de uroloog?

  De klachten van intersititiële cystitis komen overeen met die van blaasontsteking, maar worden niet veroorzaakt door bacteriën. Vandaar dat antibiotica in het geval van IC niet helpen. IC uit zich door pijn in de vagina en de onderbuik, die erger wordt als de blaas vol is.

  Ook vrijen kan pijnlijk zijn. Heeft u vaak last van heftige blaasklachten en heeft het nemen van antibiotica geen effect, vraag dan of de huisarts u wil doorverwijzen naar een uroloog.

Plaats een Recensie/Opmerking