You are here: Home » News » Nog steeds acne? Ach nee!
 • Nog steeds acne? Ach nee!


  03 May 2009

  Acne een typische puberaandoening? Helaas, ook op latere leeftijd kunnen puistjes de kop opsteken. Maar pas op: pubermiddeltjes zijn verboden. Dit vereist een volwassen aanpak.

  1 Eeuwige puber

  “Ik zit al twintig jaar in de puberteit,” hoorden we laatst een vrouw van rond de veertig haar beklag doen. De meeste van ons zijn sinds ons vijfentwintigste pukkelvrij. Is dat niet het geval, dan is het goed om te weten dat acne op latere leeftijd een andere aanpak nodig heeft dan acne bij pubers. De huid is gevoeliger en vochtarmer nu, en dus minder goed bestand tegen de agressieve stoffen die vaak in gewone acneproducten zitten. En in tegenstelling tot de puberproblematiek, duiken puistjes nu vooral op langs de mond, kin, kaaklijn en de bovenkant van de hals. Vocht inbrengen is essentieel. Kies daarom voor een hydraterende verzorging, zoals die van Normaderm (50 ml, e 16,60) of de Anti-Blemish Solutions Clearing Moisturizer van Clinique (50 ml, e 25,95).

  2 Moeder natuur

  Hou er rekening mee dat een rijpere huid zich langzamer herstelt dan een puberhuid. Bent u veertig, dan heeft de huid ook zo’n veertig dagen nodig om te herstellen. Vandaar dat het ook langer duurt voordat puistjes verdwijnen. Natuurlijke middeltjes kunnen de huid helpen zichzelf op een zachte manier te zuiveren:

  • Stip nieuwe puistjes aan met teatree-olie

  • Drink groene thee en rooibosthee en laat de antioxidanten hun kalmerende werk doen voor de huid.

  • Scrub niet vaker dan twee keer per week met een heel zacht product voor de gevoelige en droge huid.

  3 Pukkels in cijfers

  • 40 tot 50% van de volwassenen tussen 20 en 40 jaar blijft last houden van een zwakke vorm van acne of een vette huid.

  • 17 miljoen volwassenen in Amerika hebben een vorm van acne.

  • Maar liefst 54 % van de vrouwen boven de 25 jaar heeft last van acne in het gezicht.

  • De gemiddelde leeftijd van mensen met acne is de laatste jaren omhoog gegaan: van 20,5 naar 26,5 jaar.

  4 Relax!

  Hormonale schommelingen veroorzaakt door de pil, de cyclus, zwangerschap, borstvoeding of de periode daarna, maken je gevoelig voor pukkels. Maar de belangrijkste veroorzaker van pukkels bij volwassenen is chronische stress. Voortdurende spanning kan hormoonlevels in het lichaam verhogen en voor een hogere talgproductie zorgen. Het stresshormoon dat dan wordt aangemaakt om beter met spanning om te gaan, is het mannelijke testosteron. En ironie, vooral vrouwen hebben daarmee te maken. Denk maar aan extra verantwoordelijkheden in de vorm van de combi-job, huishouden en kids. Vaker relaxen en proberen elke dag een half uurtje me-time te creëren, is goed voor de geest én de huid. Trek erop uit in de frisse lucht. Beetje zonlicht erbij en nieuwe pukkels worden in de kiem gesmoord.

  5 Foute kleurtjes

  Make-up met foute ingrediënten is een ware acne-trigger. Vooral kunstmatige kleurstoffen, zoals rood en oranje zijn boosdoeners. Het is niet voor niets dat pukkels vaak opduiken rond mond en wangen. Laat rode en oranje make-up, zoals blusher en bronzer, een paar weken voor wat ze zijn en kijk wat het voor de huid doet. Helemaal geen make-up gebruiken, is nog beter. Te moeilijk? Ga dan in elk geval voor olievrije foundations en parfumvrije make-up. En haal het er ’s avonds weer grondig af.

  6 Krachtvoer

  Al is het niet bewezen dat chocola of varkensvlees acne verergeren, goed eten helpt wel een gezonde huid in balans te houden. Vanaf nu dus vaker op het menu zetten: verse groente en fruit, peulvruchten, vette vis en volkoren brood. Vooral huidzuiverend bètacaroteen in wortels is acneverminderend. Ook zink in onder andere rijst en tarwekiemen en wondhelend vitamine B5 in melk, ei en rundvlees zijn onmisbaar in de strijd tegen pukkels. En natuurlijk voldoende water drinken per dag.

  7 Dokteren

  Naar de dokter met puistjes lijkt op onze leeftijd lachwekkend. Behalve als:

  • de acne ernstig is en ook op rug en borst zit

  • zelfbehandeling na drie maanden niets oplevert

  • ze samengaan met gewrichtsklachten en koorts

  • de acne is ontstaan door gebruik van een nieuw geneesmiddel

  • u ineens heel ernstige acne krijgt.

Plaats een Recensie/Opmerking