You are here: Home » News
 • Nederlanders eten het gezondst


  16 March 2010

  Wat eten betreft zijn de Nederlanders het braafst. Uit onderzoek is gebleken dat we het vaakst de aanbevolen twee stuks fruit en twee ons groente per dag eten.

  Dit blijkt uit onderzoek gehouden onder 13.000 mensen in zeven Europese landen, meldt de site Medicalfacts.nl. 30 procent van de Nederlanders gaf aan dat ze minimaal zes dagen per week twee stuks fruit en 200 gram groente eten. Voor Nederlanders boven de 65+ geldt zelfs een percentage van 52 procent.

  Ook de Russen (bijna 21 procent) en de Italianen (19,5 procent) scoren goed wat betreft de inname van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groente en fruit. De Duitsers scoorden het laagst met slechts 11 procent.

  BRON: Telegraaf.nl

 • Afslankers doen een ontelbaar aantal dieetpogingen


  11 February 2010

  Dieetpogingen mislukken zo vaak dat twee derde van de afslankers niet eens meer weet hoeveel dieetpogingen ze hebben gedaan.

  Dit blijkt uit een enquête van www.valtaf.nl onder bijna 700 deelnemers. Diëten mislukken vaak vanwege een gebrek aan motivatie.

  Dieetpoging

  Maar meestal weten afslankers niet eens waarom een dieet mislukt, het mislukt gewoon aldus 33% van de ondervraagden. Deze mislukkingen gaan echter niet ten koste van het vertrouwen in de dieetpoging, meer dan de helft blijft optimistisch en is elke keer weer overtuigd dat de volgende afslankpoging wel gaat slagen.

  De meest gekozen dieetmethode blijkt gezonder eten en meer bewegen te zijn, maar liefst 71% van de ondervraagden geeft hier de voorkeur aan. Afvallen met behulp van een specifieke dieetmethode zoals Weight Watchers of Atkins is nauwelijks meer populair. Gezonder eten en meer bewegen is niet alleen heel populair het geeft ook nog eens het beste resultaat, gemiddeld verloren de ondervraagden er tussen de 5 en 15 kilo mee.

  Volhouden blijkt echter nog het meest lastige van alles. Bijna alle ondervraagden, 94%, zijn weer aangekomen na het volgen van een dieet.

  Gewicht blijven

  Volgens voedingsdeskundige Freya Zuidervaart is op gewicht blijven dus ook waar het bij afvallen uiteindelijk om draait. "Afvallen op zich is niet moeilijk, de meeste diëten werken goed. Maar wil je de verloren kilo's er af houden dan moet je pas echt aan het werk. Het zou heel goed kunnen dat mensen een veel te streng dieet volgen met veel te weinig calorieën. Als je daarna weer net zo gaat eten als eerst vliegen de kilo's er weer aan. Mensen beseffen niet dat gezonder eten en bewegen voor de rest van je leven is."

 • De belangrijkste oorzaken van overgewicht


  10 February 2010

  Mensen gaan er vaak ten onrechte vanuit dat de oorzaak van overgewicht ligt in te veel eten en te weinig bewegen. Dit is echter niet zo simpel. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat er meerdere achterliggende redenen kunnen zijn.

  De zeven belangrijkste oorzaken van overgewicht:

  • Weinig slaap

  Te weinig slapen maakt je echt dik. Je lichaam krijgt dan een gebrek aan het natuurlijke hormoon leptin dat je trek, metabolisme en vetverbranding regelt.

  Dit is eigenlijk de stof die jouw hersenen aangeeft dat je verzadigd bent. Indien die stof onvoldoende in je lichaam aanwezig is, dan ga je logischerwijs meer eten. Hierdoor kom je natuurlijk weer aan.

  • Vervuiling

  Ook vervuiling kan overgewicht veroorzaken. Het voedsel dat we eten en de lucht die we inademen bevat verontreinigende stoffen en chemicaliën. De hormonen in ons lichaam worden ontregeld waardoor het risico op overgewicht groter wordt. Een hormoonhuishuiding die in belans is,is dus erg belangrijk.

  • Medicijnen

  Van sommige medicijnen kan je aantal kilo's aankomen. Bijvoorbeeld antidepressiva, anticonceptiepillen, diabetes- en hormoonpillen kunnen overgewicht veroorzaken.

  Helaas kan je uit gezondheidsoverwegingen waarschijnlijk niet zonder deze medicijnen en moet je de bijwerkingen accepteren.

  • Etnische afkomst

  Het klinkt misschien wat raar, maar etniciteit speelt een grote rol in zwaarlijvigheid. Aziaten hebben bijvoorbeeld een kleinere kans om obees te worden dan bijvoorbeeld Afro-Amerikanen en blanken.

  • Oudere mama's

  Slecht nieuws voor de wat oudere mama's. Hoe ouder je bent op het moment dat je voor het eerst een kind op de wereld zet, hoe hoger de kans op overgewicht.

  • Familie en omgeving

  Tijdens je jeugd word je ontegenzeglijk beïnvloed door de levensstijl en eetgewoonten van je familie. Houd hier ook rekening mee bij het opvoeden van je eigen kind. Probeer het goede voorbeeld te geven, want jong geleerd is nog altijd oud gedaan.

  • Genen

  Je genen bepalen ook de mate van zwaarlijvigheid. Het heeft altijd wat met elkaar te maken. Met ouders die aan overgewicht lijden, is de kans groot dat jij ook obees wordt.

  Maar dit betekent niet dat jij maar gewoon je gang mag gaan en hier geen actie tegen kan nemen. Gebruik je genen dus niet als een excuus, maar zorg dat je voldoende gemotiveerd blijft om gezond te eten en te bewegen. Zo geef je obesitas geen kans.

  BRON: Telegraaf.nl

 • Hoepelen maakt slank


  05 January 2010

  In Amerika is de hoelahoep helemaal terug van weggeweest en goed op weg een heuse rage te worden. Niet alleen bij kinderen, ook als nieuwste fitnesstrend voor vrouwen.

  Met hoelahoepen verbrand je veel calorieën; zo rond de 100 per 10 minuten. Oefenen met de hoepel is goed voor je hele lichaam - je spieren, uithoudingsvermogen en wervelkolom worden er beter van.

  Door de ronddraaiende heupbewegingen houd je er een wespentaille aan over. Maar hoelahoepen is niet alleen goed voor je figuur, maar ook voor je humeur.

  Voordeel van deze sport is dat je alleen een hoepel hoeft aan te schaffen. In Amerika kun je lessen volgen in Hoopnotic Hoopdance. De sport is daar zo populair, dat er bij de fitnesscentra zelfs wachtlijsten zijn.

  BRON: Telegraaf.nl