You are here: Home » News
 • Wat is een spirometrie test?


  30 June 2016

  Als je geen last van COPD of astma hebt, dan is de kans heel klein dat je weet wat een spirometrie test is. En dat is zonde, aangezien deze test zeer waardevol kan zijn bij de behandeling van mensen die astma COPD hebben en dus meer bekendheid verdient. Lees dus verder om meer te weten te komen over deze waardevolle test.

  Waarvoor wordt een spirometrie uitgevoerd?

  Een spirometrie onderzoek wordt uitgevoerd om het functioneren van de longen in beeld te brengen. Omdat de test betrekking heeft op de longen en het functioneren daarvan wordt een spirometrie ook wel een longfunctieonderzoek genoemd.

  Om de test uit te voeren zijn er diverse zaken nodig. Om te beginnen is er een spirometer die gegevens vastlegt doordat degene die de test uitvoert in dit apparaat moet blazen. Vervolgens is er diverse apparatuur nodig waardoor het mogelijk wordt om de gegevens van de spirometer grafisch weer te geven. Om de test zo accuraat mogelijk te maken is het van zeer groot belang dat de testpersoon de juiste instructies van de testbegeleider krijgt. Hierbij moet je denken aan instructies op het gebied van in- en uitademen.

  Waarom wordt een spirometrie uitgevoerd?

  De grote meerwaarde van een spirometrie, is dat je onder andere kunt monitoren in welke mate een patiŽnt zijn astma of COPD onder controle heeft. De test wordt in veel gevallen meerdere malen afgenomen waardoor de arts inzicht krijgt in het effect van het behandelplan dat hij heeft opgesteld. Maar ook wordt een spirometrie test afgenomen als er bijvoorbeeld twijfel is over de vraag of iemand wel astma of COPD heeft.

  Andere hulpmiddelen en maatregelen om astma en COPD te behandelen

  Naast de spirometrie test zijn er nog andere hulpmiddelen en maatregelen voorhanden om beter om te kunnen gaan met astma en COPD. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de NHG standaard astma, de NHG standaard COPD en de astmacontrole vragenlijst (ACQ).

  Met maatregelen bedoelen we dingen die je in het dagelijks leven kunt doen om ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk last hebt van de klachten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het niet in huis nemen van bepaalde huisdieren, het vermijden van sigarettenrook, stofophopingen in je woning voorkomen door regelmatig schoon te maken en het niet beoefenen van bepaalde sporten. Een maatregel die eigenlijk voor iedereen geldt (los van het feit of je Łberhaupt astma of COPD hebt) is het nastreven van een gezonde levensstijl. Dit betekent dat je voldoende gezonde voeding tot je neemt en ervoor zorgt dat je lichaam voldoende beweging krijgt. In het geval je COPD of astma hebt, is een waarschuwing wel op zijn plaats. Het is namelijk van groot belang dat je met de behandelend arts afstemt welke vormen van lichamelijke inspanningen je kunt verrichten. Sommige vormen zijn namelijk te intensief en kunnen daardoor juist klachten oproepen in plaats van dat ze een positieve bijdrage leveren aan de behandeling.

  Zoals je hebt kunnen lezen zijn er dus behoorlijk wat hulpmiddelen en maatregelen voorhanden wanneer je astma of COPD hebt. Belangrijk is in ieder geval dat je, zodra je vermoedt dat je astma of COPD hebt, zo snel mogelijk contact opneemt met je huisarts zodat er naar jouw situatie kan worden gekeken en er een passend behandelplan kan worden opgesteld. Ga in ieder geval niet zelf allerlei dingen uitproberen en neem, zoals we zojuist al aangaven, zo spoedig mogelijk contact op met je huisarts.

 • 4 manieren om vanaf vandaag meer vet te verbranden


  30 November 2015

  Je metabolisme is de sleutel tot je lichaam. Wanneer je je metabolisme een versnelling hoger kan schakelen, gaan alle processen in je lichaam sneller. Dat wil zeggen dat niet alleen je ademhaling en harstslag verhogen, maar ook je vetverbranding een tandje bijsteekt. Erg handig als je op een natuurlijke en gezonde wilt afvallen rondom je buik dus. Maar hoe doe je dat precies, je metabolisme boosten?

  1. Eet elke dag een ontbijt

  Wanneer je net wakker bent, heeft je lichaam dat soms nog niet helemaal door. De beste manier om je wakker te schudden is een flinke voorraad brandstof: daardoor heeft je lichaam de energie om er vanaf het begin van de dag tegenaan te gaan. Je ontbijt overslaan is dus geen goed idee wanneer je snel gewicht wilt verliezen, ook al lijk dat op eerste zicht contra-intuÔtief.

  2. Maak duidelijke afspraken met jezelf

  Als het op sport en beweging aankomt, zijn veel mensen liever lui dan moe. Dat is begrijpelijk, maar wanneer je je metabolisme wilt boosten om vet te gaan verbranden, dan moet je nou eenmaal bewegen. Daarom is het belangrijk dat je duidelijke afspraken maakt met jezelf. Neem de tijd om je week op voorhand te plannen: op die dag ga je een uurtje hardlopen, in het weekend vind je vast nog wel wat tijd om even te gaan zwemmen of een bezoekje aan de sportschool te brengen, enzovoort. Wanneer je je week zorgvuldig plant, zal je plots merken dat je veel meer tijd hebt, en dat zal je de motivatie geven om al die actieve plannen ook effectief te volbrengen.

  3. Ga voor spicy

  De juiste kruiden leren gebruiken is een onmisbare skill voor iedereen die wel eens in de keuken staat, maar je kan je kennis van kruiden ook gebruiken om je metabolisme te boosten en je vetverbranding in gang te zetten. Voeg enkele pittige kruiden zoals cayennepeper en chilipeper aan je gerechten toe, want het is bewezen dat die je stofwisseling versnellen.

  4. Weet welke snacks goed voor je zijn

  De meeste tussendoortjes hoor je eigenlijk te vermijden, maar er zijn uitzonderingen. En maar goed ook, want soms kan je de verleiding gewoon niet weerstaan. Goed nieuws voor velen is dat pure chocolade zoín gezonde snack is. Pure chocolade met veel cacao bevat namelijk twee stoffen die je metabolisme en je vetverbranding in gang zetten: cafeÔne en catechine. Let wel op dat je niet overdrijft met het eten van pure chocolade, want deze snack bevat ook veel suiker!

  Ben jij op zoek naar voedingssupplementen? Klik dan hier.

 • 7 tips voor een blijvend gezond lichaam


  27 October 2015

  Een gezonder lichaam, dat willen we allemaal wel. Een beetje minder vet op bepaalde zones, een gezonde glanzende huid en geen lastige kwaaltjes, maar wel bergen energie om de hele dag het beste van jezelf te kunnen geven. Een blijvend gezond lichaam is een doel dat het waard is om naar te streven, maar de meeste mensen kunnen wel wat tips gebruiken. In dit artikel lees je zeven tips die je zullen helpen bij het bereiken en behouden van een gezond lichaam.

  Tip 1: ga koolhydraatarm eten

  Wanneer je een gezond lichaam wilt, is je voeding het aller belangrijkste. Door koolhydraatarm te eten vertel je je lichaam dat het tijd is om af te vallen. Koolhydraten zorgen er namelijk voor dat je lichaam vet gaat opslaan, en dat leidt tot extra kiloís. Koolhydraatarm eten doe je door producten zoals rijst, pasta, granen en brood tot een minimum te beperken. Dat is voor veel mensen een erg ingrijpende verandering, want vaak maken die producten een groot deel uit van je normale eetpatroon. Ben je bang voor een te ingrijpende verandering, pas je eetgewoonten dan met kleine stapjes aan.

  Tip 2: drink water

  Niets is zo essentieel voor je lichaam als water. Wanneer je onvoldoende water drinkt, leidt dat tot dehydratie: je voelt je vermoeid, geÔrriteerd en je kan je minder goed concentreren. Bovendien wordt dehydratie ook gekoppeld aan een verhoogd risico op allerlei ziekten, waaronder sommige vormen van kanker. Voldoende water drinken is dus een echte must!

  Tip 3: eet vette vis

  Vette vis is een uitstekende bron van gezonde omega-3 vetten. Die vetten helpen je lichaam op verschillende manieren, maar het meest opmerkelijke is wellicht dat ze je helpen met het verbranden van vet. Bovendien bevatten vette vissen zoals zalm, tonijn en makreel ook een hele boel gezonde eiwitten die je lichaam voorzien van energie en bouwstenen.

  Tip 4: eet veel groenten                       

  Dit hoort geen nieuws voor je te zijn: groenten zijn een bron van nutriŽnten die je nergens anders vindt. Talloze vitaminen en mineralen kan je enkel in groenten vinden. Zorg ervoor dat je bij elke maaltijd een ruime en gevarieerde portie groenten eet en je hebt de basis beet voor een gezond dieet. Bovendien zorgen de vezels in groenten er ook voor dat je minder snel honger krijgt. Erg handig als je je ideale gewicht wilt bereiken.

  Tip 5: sla nooit een maaltijd over

  Veel mensen denken dat maaltijden overslaan een goede manier is om af te vallen, maar dat is niet waar. Door maaltijden over te slaan, raakt je eetpatroon in de war: je lichaam weet niet meer wat het moet verwachten en je krijgt honger op momenten dat je geen honger hoort te krijgen. De verleiding is dan groot om een ongezonde snack te eten.

  Tip 6: beweeg!

  Je komt er niet onderuit. Wie een lichaam wilt dat voor altijd gezond blijft, moet nu eenmaal bewegen. Leer jezelf enkele actieve en ontspannende gewoonten aan of verwerk wat beweging in je dagelijkse bezigheden.

  Tip 7: weg met de weegschaal

  Een gezond lichaam is een lichaam waarin jij je goed voelt, en daar kan je geen getal op plakken. Mensen focussen zich te vaak op een ideaal gewicht en verliezen de motivatie wanneer ze dat getalletje niet meteen bereiken. Wanneer je echter gezond gaat leven, komt een gezond lichaam vanzelf.

  Ben jij op zoek naar producten die je helpen bij het afvallen? Klik dan hier.

 • Help je kind met lactose allergie


  31 August 2015
  Help je kind met lactose allergie Last hebben van een Lactose allergie is natuurlijk nooit leuk, maar voor kinderen is het helemaal een ramp. Mensen met een lactose allergie zijn overgevoelig voor lactose, een suiker wat in zuivel voorkomt. Helaas voor kinderen komt er in heel veel voedingsmiddelen zuivel voor. Denk hierbij aan koeken, snoep, kinderdrankjes en toetjes voor kinderen. Bovendien lopen kinderen die volop in de groei zijn, belangrijke voedingsstoffen mis door het volgen van een lactosevrij dieet. Gelukkig zijn er ook genoeg voedingsmiddelen die geen lactose bevatten. Je kunt deze op een aantrekkelijke manier aanbieden aan kinderen. Daarnaast bestaan er ook voedingssupplementen die het lichaam helpen om lactose probleemloos te kunnen verteren.

  Wat kan mijn kind wel eten?

  Brood zonder broodverbeteraar kan je kind zonder problemen eten. Vraag ernaar bij je bakker of bak je eigen brood. Beleg de boterham met fruit of groente. Daarnaast vind je ook geen lactose in harde Nederlandse kaas, pindakaas en zoet beleg zoals jam, honing en pure hagelslag. Trakteer jouw kind dus op een lekkere boterham met plakjes banaan en appelstroop of een matzes met pindakaas en komkommer. Als tussendoortje naar school kun je ze het beste fruit meegeven of lactosevrije snoepjes en koekjes. Een doosjes rozijntjes of gedroogd fruit vinden de meeste kinderen ook om te smullen. Met het avondeten kun je het beste verse producten serveren. In veel toevoegingen is lactose toegevoegd, zo ook in sauzen. Rijst, pasta en aardappelen kunnen probleemloos gegeten worden. Ongepaneerd vlees of vis en vleesvervangers bevatten over het algemeen ook geen lactose. Fabrikanten geven meestal duidelijk aan of hun product lactose bevat of niet. Als je toch twijfels hebt, kun je altijd de fabrikant bellen om advies.

  Voedingssupplement voor lactose allergie

  Er zijn tegenwoordig ook voedingssupplementen op de markt die het lichaam helpen om voeding met lactose te verteren. Ook voor kinderen zijn deze supplementen veilig in gebruik. Deze voedingssupplementen zijn een uitkomst als jouw kind bijvoorbeeld een kinderfeestje heeft of wanneer jullie op vakantie zijn. Jouw kind hoeft slechts een capsule in te nemen voor het eten van lactose houdende etenswaar of het drinken van een zuiveldrank en jouw kind zal hierna geen problemen ervaren van zijn lactose allergie. Dat is zeker een zorg minder.