You are here: Home » News
 • Rimpels door suiker


  24 March 2009

  Suiker maakt de huid ouder. Oorzaak is glycation. Hierbij hechten suikers zich vast aan het collageen in de huid, waardoor deze minder elastisch en stugger wordt. Het verlies aan elasticiteit van de huid zou rimpels meer accentueren en de huid een ouder uitzicht geven.

  Collageen houdt de huid jong. Naarmate men ouder wordt, raakt dit collageen minder flexibel. Eén van die oorzaken is suiker. Overtollige suikers hechten zich aan de vezels, die vervolgens aan elkaar plakken en daardoor stijf en breekbaar worden. De huid verliest hierdoor stevigheid en elasticiteit.

  Dr. Brandt heeft al langer de invloed van suiker op de huid begrepen. Hij ontwikkelde een anti-sugar serum, speciaal ontwikkeld om dit proces om te keren. Het belangrijkste ingrediënt is alistine. Deze antioxidant beschermt collageen en elastine tegen het zogenoemde glycationproces. De man kan intussen rekenen op een hele rits beroemdheden onder zijn klanten en adviseert hen om het gebruik van suikers te beperken.

  'Ban-de-suiker' rage

  Sceptici geloven niet in de ’ban-de-suiker’ rage en geloven dat het enkel gehaaide marketingpraatjes zijn. En toch schijnen steeds meer wetenschappers de kwalijke gevolgen van suiker te bekennen.

  Volgens hen zijn het vooral witte suiker en verschillende zoetstoffen in drankjes die de huid aantasten. Zij zorgen voor een piek in de bloedspiegel. Ook verborgen suikers in geraffineerde producten als witbrood, witte rijst en witte pasta zorgen voor een verhoogde bloedsuikerspiegel.

  Deskundigen adviseren intussen om suiker vooral ’s ochtends te nemen. Je lichaam kan deze dan makkelijker verbranden.

 • Babys komen al aan door weinig bewegen


  09 March 2009

  Dat meer bewegen erg belangrijk is om niet te dik te worden of om af te vallen, is algemeen bekend.

  Nu blijkt echter dat zelfs heel jonge baby’s al meer aankomen dan hun leeftijdgenootjes als ze niet zo actief zijn. Dergelijke kindjes lopen meer risico op overgewicht als ze wat ouder zijn.

  Baanbrekend

  Dat heeft de Groningse hoogleraar Pieter Sauer vastgesteld in zijn al sinds 2006 lopende onderzoek naar overgewicht bij jonge kinderen. Sauer krijgt dinsdag de Edgar Doncker Prijs voor Kindergeneeskunde omdat zijn werk volgens de jury baanbrekend is.

  Het bedrag van 150.000 euro dat bij de prijs hoort, gaat Sauer besteden aan een wereldwijd uniek onderzoek naar lichamelijke activiteit bij kleine kinderen.

  Voeding en groei

  Sauer volgt sinds 2006 drieduizend kinderen vanaf hun geboorte. Hij legt onder andere gegevens vast over zwangerschap, bevalling, voeding en groei. Zijn meest recente bevinding is dat baby’s van drie maanden die weinig reageren op knuffels van hun ouders, meer aankomen in gewicht. Het temperament van zulke kleine kinderen heeft dus al effect op hun gewicht, aldus Sauer.

  De hoogleraar gaat nu baby’s en kinderen van 3 jaar uitrusten met een apparaatje, dat zij enkele dagen moeten dragen. Het meet de lichamelijke activiteit. Dat is nog nooit eerder gedaan bij zulke jonge kinderen.

  Overgewicht

  Sauer hoopt dat de meetgegevens inzicht geven in factoren die leiden tot overgewicht bij de kleintjes. Mogelijk zijn daarna ook specifieke risicogroepen aan te wijzen, zodat er preventieve maatregelen genomen kunnen worden.

 • Zo doet manlief ook mee!


  03 March 2009

  Heb je een man die je steunt in je afvalplannen en die zelf ook een paar kilo's kwijt wil? Wat fijn! Lees hier hoe de mannen eten.

  Mannen koken en eten anders

  Heb je een man aan je zijde die je volledig steunt in je afvalplannen en die misschien zelf ook een paar kilo's kwijt wil?

  Prijs je dan gelukkig! Veel medeafvallers hebben dat geluk immers niet. Houd echter in de gaten dat de culinaire voorkeur van veel mannen zich duidelijk onderscheidt van die van vrouwen.

  Tevreden

  Omdat ze jou al verscheidene afvalpogingen hebben zien ondernemen, haken sommige mannen af zodra het thema afvallen wordt aangesneden.

  Ze denken hierbij direct aan te kleine porties en te veel 'groen'. Weight Watchers biedt echter de mogelijkheid op een eenvoudige manier je lievelingsgerechten te verzoenen met je nieuwe voedingsprogramma. Voor alle betrokkenen!

  Of ben je zelf een man die enkele kilo's kwijt wil? Raadpleeg dan onze tips om te ontdekken hoe je een vetarme versie van je vetrijke lievelingsgerechten kunt bereiden.

  Het kleine verschil

  Wanneer het om eten gaat, hebben mannen en vrouwen verschillende voorkeuren. Terwijl mannen eerder hunkeren naar vlees, hebben vrouwen meer behoefte aan verse voedingsmiddelen.

  Een oud vooroordeel denk je? Studies tonen aan dat er wezenlijke verschillen zijn in het eetgedrag van de twee sekses. Een vergelijking van de jaarlijkse consumptie per individu heeft aan het licht gebracht dat mannen gemiddeld minder fruit en groenten, maar meer vlees en vleeswaren en ook meer melkproducten, vetten en alcohol tot zich nemen.

  Samengevat

  Minder vlees, meer groente: dat is het motto. Er mag gerust een groot, vol bord van gegeten worden, want niets schrikt mannen meer af dan miniporties. En daarbij: een ijskoud light biertje. Proost!

  Let op vet!

  Vlees noch vis? In plaats van rundvlees is het bijvoorbeeld beter voor gevogelte en vis te kiezen.

  Zuivel. Bij de melkproducten heb je nagenoeg vrije keus. Bijna iedere fabrikant biedt zijn producten ook aan in een magere versie, met een verlaagd vetgehalte. De alom geliefde roomsaus smaakt ook nog heerlijk als je een deel van de room vervangt door yoghurt, vetarme verse kaas of melk. Of nog beter: grijp eens wat vaker naar de tomatensaus!

  Houd het vers. In plaats van een kant-en-klaarmaaltijd te kopen, kun je beter zelf verse ingrediënten en specerijen bereiden. Zijn verse groenten bij jou thuis niet echt geliefd? Dan verstop je ze toch ergens: in een eenpansgerecht, ovenschotel of stoofpotje.

 • Slanke billen door afvalpillen?


  03 February 2009

  Snel een paar kilootjes kwijtraken zonder hongeren of moeilijke oefeningen. Dat beloven de fabrikanten van afslankpillen. Het klinkt erg aanlokkelijk, maar of u er nou zo verstandig aan doet...

  1 Welke soorten zijn er?

  Er zijn afslankpillen op basis van kruiden, algen of zeewier. Er bestaan ook preparaten met een kern van chroom en enzymen of met een grote hoeveelheid cafeïne erin. Verder zijn er supplementen met vezels en zwelmiddelen.

  En vergeet de tabletten gemaakt van thee of azijn niet. En dan zijn er ook nog pillen met een combinatie van deze bestanddelen.

  2 Hoe werken afslankpillen?

  Ga er maar even voor zitten, want ze hebben veel functies. Ze werken laxerend, verbranden vetten, voorkomen vetopname, verhogen de spijsvertering, stimuleren de schildklier, bevorderen de afgifte van groeihormonen, zwellen op in de maag of zijn zelfs eiwitsplitsend. Althans, dat menen de fabrikanten van afslankpillen.

  3 Maar val je er ook echt mee af?

  Tja, sommige pillen zullen echt wel helpen om wat gewicht te verliezen. Maar het effect is vooral toe te schrijven aan het feit dat u minder eet. Wetenschappelijke bewijzen zijn er nooit geleverd, hoewel de makers van de pillen u graag anders doen geloven. De meeste testen zijn namelijk gedaan op dieren en dan vaak in heel hoge doseringen. Of het ook echt werkt bij mensen is dus helemaal niet te zeggen.

  4 Zitten er ook gevaren aan?

  Afslankpillen werken vaak laxerend en dat is schadelijk voor het darmstelsel. Ze kunnen voor hartkloppingen zorgen, een verhoogde hartslag of een hoge bloeddruk.

  Er zijn zelfs afslankpillen - met het middel Ephedra erin - die de dood tot gevolg hebben gehad.

  Het vervelende is dat het om een natuurlijk bestanddeel gaat waardoor veel mensen denken dat het onschadelijk is. Nu zijn pillen met Ephedra alleen nog via de apotheek verkrijgbaar.

  5 En de afslankmedicijnen van de dokter dan?

  Sommige artsen schrijven inderdaad medicijnen voor bij extreem overgewicht. Het middel Xenical zorgt ervoor dat de darmen minder vet opnemen. Ook is er Reductil, dat geeft een verzadigd gevoel en verhoogt de stofwisseling.

  Een ander medicijn, Acomplia, mag inmiddels niet meer worden voorgeschreven omdat het psychiatrische stoornissen, zoals depressie, kan veroorzaken.

  Overigens geldt voor deze medicijnen dat ze alleen helpen als ze onderdeel zijn van een dieettherapie, inclusief minder eten en meer bewegen. En zelfs dan zijn de effecten beperkt; u verliest er maximaal vijf kilo mee.

  6 Is het een goede methode om snel wat gewicht te verliezen?

  Nee, dan nog zijn afslankpillen geen goed idee. Het lichaam gaat hierdoor tijdelijk op ‘spaarstand’ en doet heel zuinig met alle energie (lees: voeding) dat het krijgt. Zodra u weer uw gewone voedingspatroon aanhoudt, gaat uw lichaam extra vet opslaan als buffer voor een nieuwe dieetperiode. Dan zitten de kilo’s er in no time weer aan.

  7 Wat is dan wel dé manier om blijvend gewicht verliezen?

  Onderdruk nu eerst maar even een diepe gaap... De enige goede manier is door gezond te eten en regelmatig te bewegen. Klopt, dat is niet leuk, maar het is wel de enige echte én gezondste manier.