You are here: Home » News
 • Nog steeds acne? Ach nee!


  03 May 2009

  Acne een typische puberaandoening? Helaas, ook op latere leeftijd kunnen puistjes de kop opsteken. Maar pas op: pubermiddeltjes zijn verboden. Dit vereist een volwassen aanpak.

  1 Eeuwige puber

  “Ik zit al twintig jaar in de puberteit,” hoorden we laatst een vrouw van rond de veertig haar beklag doen. De meeste van ons zijn sinds ons vijfentwintigste pukkelvrij. Is dat niet het geval, dan is het goed om te weten dat acne op latere leeftijd een andere aanpak nodig heeft dan acne bij pubers. De huid is gevoeliger en vochtarmer nu, en dus minder goed bestand tegen de agressieve stoffen die vaak in gewone acneproducten zitten. En in tegenstelling tot de puberproblematiek, duiken puistjes nu vooral op langs de mond, kin, kaaklijn en de bovenkant van de hals. Vocht inbrengen is essentieel. Kies daarom voor een hydraterende verzorging, zoals die van Normaderm (50 ml, e 16,60) of de Anti-Blemish Solutions Clearing Moisturizer van Clinique (50 ml, e 25,95).

  2 Moeder natuur

  Hou er rekening mee dat een rijpere huid zich langzamer herstelt dan een puberhuid. Bent u veertig, dan heeft de huid ook zo’n veertig dagen nodig om te herstellen. Vandaar dat het ook langer duurt voordat puistjes verdwijnen. Natuurlijke middeltjes kunnen de huid helpen zichzelf op een zachte manier te zuiveren:

  • Stip nieuwe puistjes aan met teatree-olie

  • Drink groene thee en rooibosthee en laat de antioxidanten hun kalmerende werk doen voor de huid.

  • Scrub niet vaker dan twee keer per week met een heel zacht product voor de gevoelige en droge huid.

  3 Pukkels in cijfers

  • 40 tot 50% van de volwassenen tussen 20 en 40 jaar blijft last houden van een zwakke vorm van acne of een vette huid.

  • 17 miljoen volwassenen in Amerika hebben een vorm van acne.

  • Maar liefst 54 % van de vrouwen boven de 25 jaar heeft last van acne in het gezicht.

  • De gemiddelde leeftijd van mensen met acne is de laatste jaren omhoog gegaan: van 20,5 naar 26,5 jaar.

  4 Relax!

  Hormonale schommelingen veroorzaakt door de pil, de cyclus, zwangerschap, borstvoeding of de periode daarna, maken je gevoelig voor pukkels. Maar de belangrijkste veroorzaker van pukkels bij volwassenen is chronische stress. Voortdurende spanning kan hormoonlevels in het lichaam verhogen en voor een hogere talgproductie zorgen. Het stresshormoon dat dan wordt aangemaakt om beter met spanning om te gaan, is het mannelijke testosteron. En ironie, vooral vrouwen hebben daarmee te maken. Denk maar aan extra verantwoordelijkheden in de vorm van de combi-job, huishouden en kids. Vaker relaxen en proberen elke dag een half uurtje me-time te creëren, is goed voor de geest én de huid. Trek erop uit in de frisse lucht. Beetje zonlicht erbij en nieuwe pukkels worden in de kiem gesmoord.

  5 Foute kleurtjes

  Make-up met foute ingrediënten is een ware acne-trigger. Vooral kunstmatige kleurstoffen, zoals rood en oranje zijn boosdoeners. Het is niet voor niets dat pukkels vaak opduiken rond mond en wangen. Laat rode en oranje make-up, zoals blusher en bronzer, een paar weken voor wat ze zijn en kijk wat het voor de huid doet. Helemaal geen make-up gebruiken, is nog beter. Te moeilijk? Ga dan in elk geval voor olievrije foundations en parfumvrije make-up. En haal het er ’s avonds weer grondig af.

  6 Krachtvoer

  Al is het niet bewezen dat chocola of varkensvlees acne verergeren, goed eten helpt wel een gezonde huid in balans te houden. Vanaf nu dus vaker op het menu zetten: verse groente en fruit, peulvruchten, vette vis en volkoren brood. Vooral huidzuiverend bètacaroteen in wortels is acneverminderend. Ook zink in onder andere rijst en tarwekiemen en wondhelend vitamine B5 in melk, ei en rundvlees zijn onmisbaar in de strijd tegen pukkels. En natuurlijk voldoende water drinken per dag.

  7 Dokteren

  Naar de dokter met puistjes lijkt op onze leeftijd lachwekkend. Behalve als:

  • de acne ernstig is en ook op rug en borst zit

  • zelfbehandeling na drie maanden niets oplevert

  • ze samengaan met gewrichtsklachten en koorts

  • de acne is ontstaan door gebruik van een nieuw geneesmiddel

  • u ineens heel ernstige acne krijgt.

 • Bosbessen helpen bij afvallen


  20 April 2009

  Bosbessen helpen om lichaamsvet te reduceren, zo toont recent onderzoek aan. Al eerder werd bekend dat bosbessen een goede bron van vitamines en antioxidanten zijn.

  Amerikaanse onderzoekers ontdekten dat als ratten dagelijks een maaltijd verrijkt met bosbessen aten, ze buikvet verloren. De wetenschappers voegden de bessen in een poedervorm toe aan het eten. Hoewel ratten gevoelig zijn voor obesitas, hadden ze na 90 dagen duidelijk minder vet aan de taille dan degenen die normale voeding kregen.

  Buikvet verhoogt je risico op hartziekten en diabetes. Verder bleek ook dat de ratten een lagere suikerspiegel en cholesterol hadden.

  De voordelen van bosbessen waren zelfs nog beter als de ratten ook een vetvrije voeding kregen. Een hoog niveau van fytochemische stoffen, natuurlijke oxidanten, in de bosbessen zijn verantwoordelijk voor deze gezondheidseffecten, aldus het Laatste Nieuws.

  Onderzoeker Mitchell Seymour: „Bosbessen hebben invloed op de genen die verantwoordelijk zijn voor het verbranden van vet en de opslag ervan. We zijn erg hoopvol over bosbessen als middel voor de bestrijding van hart- en vaatziekten die kunnen leiden tot hartaanvallen, diabetes en beroertes.” Verder zijn bosbessen rijk aan vitamine C en E en andere antioxidanten. Die beschermen het lichaam tegen tal van ouderdomsziekten. Ook voorkomen deze superbessen darmkanker.

 • Zo vermijd je een burn-out


  14 April 2009

  Steeds meer mensen krijgen een burn-out. Er zijn tal van oorzaken waarbij een hoge werkdruk hoog op het lijstje staat.

  We geven je een paar tips waardoor je fysiek en mentaal beter in je vel zit en je makkelijker door zware tijden heenkomt!

  Als je taak per taak afwerkt, kun je je beter concentreren. Werk je aan verschillende tegelijkertijd, ondervind je meer stress en vergeet je makkelijker dingen.

  Begin elke ochtend dan ook met een lijstje te maken van taken die je die dag wilt doen. Zorg ervoor dat je doelen realistisch zijn, onafgewerkte lijstjes zorgen enkel voor meer stress.

  Negatieve kantjes

  Leer er mee te leven dat je niet voor iedereen goed kunt doen. Je moet af en toe aan jezelf denken en voor jezelf op te komen. Als dus iemand vraagt werk over te nemen, zeg dan eens nee.

  Iedereen heeft zijn negatieve kantjes, ook jij. Leer dat te accepteren. Je eigenwaarde hangt niet af van wat anderen van je denken. Sterker nog, het is zonde als je de verantwoordelijkheid over hoe jij je voelt aan anderen geeft!

  Sporten

  Door je drukke leven kun je soms te lang stilstaan bij onbenulligheden. Bepaal voor jezelf wat belangrijk is in je leven en zorg ervoor dat je hier af en toe tijd voor vrij maakt.

  Een goedkope feel good truc: sporten! Als je intensief beweegt, maak je bepaalde gelukshormonen aan. Deze zorgen ervoor dat je je beter en energieker voelt na het sporten.

  Schuldgevoelens

  Je leven bestaat uit meer dan verplichtingen alleen. Zorg ervoor dat je meerdere keren per week dingen doet die je leuk vindt. Ga iets drinken met vriendinnen of lees een goed boek. Eis deze momenten voor jezelf op en noteer ze in je agenda. En het belangrijkste: ban die schuldgevoelens uit je hoofd.

  Als je nergens nog om kunt lachen, kan dit wijzen op een burn-out. Dat betekent dat je moet ingrijpen wil je niet in een depressie raken. Probeer dus dagelijks te lachen, al is het maar om kleine dingen.

  Oplossing

  Niet alles hoeft perfect te gebeuren, niemand heeft bijvoorbeeld in de gaten dat je dekbedhoezen niet zijn gestreken. Durf tevreden zijn met minder, je zal merken dat middelmaat soms ook kan volstaan.

  Voel je dat het niet gaat en je niet lekker in je vel zit? Praat er dan over, na een goed gesprek voel je je vaak opgelucht, waardoor je je meteen beter kan voelen. Blijven de problemen aanhouden, bespreek ze dan met een collega of je baas. Samen kunnen jullie een oplossing bedenken.

 • Internetshoppen steeds populairder in EU


  27 March 2009

  Meer dan een derde van de inwoners van de 27 EU-landen heeft in 2008 aankopen gedaan via internet. Het Europese bureau voor de statistiek Eurostat geeft aan dat het percentage in alle lidstaten sinds 2004 met bijna 12 procent is gestegen.

  Vooral vakanties boeken en kleren kopen doen veel mensen digitaal. Daarnaast worden ook veel boeken, films, huishoudelijke artikelen en kaartjes voor evenementen via het internet gekocht. De grootste groep internetshoppers is tussen de 25 en de 34 jaar oud.

  In Duitsland, Groot-Brittannië, Nederland en de Scandinavische landen koopt zelfs meer dan 50 procent van de bevolking tussen 16 en 74 jaar via internet. In landen als Bulgarije en Griekenland ligt dit percentage met minder dan 10 procent een stuk lager.

  Op 1 en 2 april houdt de Europese Commissie een consumententop in Brussel over de mogelijkheden van de digitale wereld.